7 tips för att
sova bra

Antalet timmar som vi behöver sova skiljer sig lite beroende på ålder. Att ha som mål att sova 7-8 timmar är en bra tumregel men kvalitén på din sömn går före kvantitet. Här får du 7 tips som kan hjälpa dig till en god sömn.

solen_600x600

Att få mycket ljus på dig hjälper din kropp att bli trött på kvällen när du ska sova. Det har visat sig att det är att föredra om du kan vara ute på förmiddagen. Oavsett om det är mulet så kommer det hjälpa dig.

Ta en välgörande lunchpromenad på 10-15 minuter varje dag. 

Dämpa belysningen på kvällen och ha det mörkt i sovrummet när du ska sova. Genom att släcka alla skarpa lampor när det närmar sig sängdags är ett bra sätt för att förbereda kroppen att du ska sova.

Skulle du vakna på natten och behöver gå på toa eller dricka vatten så är det smart att ej tända alla lampor. 

Skippa TV, mobil och skärmar sista timmarna innan läggdags. Bestäm ett klockslag från när du släcker ner alla skärmar varje dag.

En god sömn bygger på rutiner. Lägg dig och gå upp samma tid varje dag, även på helgen.  

Om tröttheten slår till tidigare än vanligt så bör du försöka vara vaken till din vanliga sovtid och gå och lägga dig då.

Med fördel ska du undvika att dricka kaffe och koffeinhaltig dryck på kvällen. Det kan variera från person vid vilket klockslag som koffein bör undvikas. 

Det kan hjälpa om du undviker att äta kraftigare mat under de sista 2-3 timmarna innan du ska sova. Om du känner dig hungrig så kan du äta något litet så som en frukt eller 

Fysisk aktivitet är bra för dig och hjälper dig att sova bättre. Hitta ett sätt där du kan träna och röra på dig varje dag.

Emil Isaksson - Team Proaktify®

Emil Isaksson

Cert. Personlig Tränare