Varför blir jag trött av att gå i trappor?

Trappor den bästa vardagsmotionen!?

Har du tänkt på varför det blir så jobbigt att gå i trappor?

Att gå i trappor är en bra utmaning för dina benmuskler och kondition, så försök att smyga trappsteg där du kan i din vardag.

Anledningen till att vi upplever det som jobbigt är till viss del för att vi håller andan när vi går uppför trapporna. Att gå i trappor kräver både kräver precision och koncentration så hjärnan skickar signaler till vår kropp att göra en paus när det gäller vår andning.

Genom att vara fysiskt aktiva (gå i trappor) så använder våra muskler mer syre än vanligt. Samtidigt så andas vi mindre för att vi är koncentrerade och det gör att syremängden i blodet sjunker. När hjärnan upptäcker att vi har lägre syreinnehåll o blodet så skickar den en motsatt signal till kroppen – och vi börjar ta kortare och snabbare andetag (andfådd).

En bra taktik för att inte bli andfådd i en trappa kan vara dels att hålla i räcket så du inte behöver koncentrera dig lika mycket på vart du sätter fötterna och kan lägga mer fokus på att andas. Du kan också välja att kliva upp med båda fötterna på ett trappsteg åt gången.

Vi har lagt in flera olika sätt att gå i trappor i Gå Svårt under vardagsmotion som kan ge dig inspiration och motivation att öka antal trappsteg i din vardag.

 

Dela detta inlägg

Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på print
Dela på email