Frukostrecept i Proaktify

Frukost

När det gäller frukost så säger många att det är dagens viktigaste mål. Jag säger snarare att det är viktigt att lägga fokus på en hälsosam helhet och hitta vad som funkar bäst för en själv.

Alla älskar inte frukost och alla behöver inte älska frukost. Vissa vaknar vrålhungriga och vill gärna äta direkt och då kan man göra det. Vissa vaknar inte det minsta hungriga, utan kanske istället illamående och då behöver man inte heller tvinga i sig frukost direkt, utan istället vänta en stund eller ett par timmar med att äta.

Om man äter sin frukost direkt när man går upp vid 7.00 eller om man väntar med att äta frukost till fikarasten på jobbet vid 9.30, ja det spelar absolut ingen roll. Det viktiga är att göra vad en själv mår bäst av och se till att man får i sig all näring och energi man behöver totalt sätt under dagen.

Men helt klart mår många bra av att starta dagen med en näringsrik frukost och det kan vara fördelaktigt att hålla ungefär samma rutiner varje dag. 

Mellanmål_600x400

Mellanmål

Mellanmål kan vara jättebra för att hålla en jämnare mättnad/hunger under dagen.

Men mellanmål är inget som är nödvändigt utan även här handlar det om att göra vad som fungerar bäst för en själv. Vissa föredrar att äta tre större mål fördelat under dagen, medan andra föredrar att äta fem-sex mål per dag.

Även här är det viktigaste att se till helheten under dagen och fokusera på att få till en hälsosam helhet.

Om du är en individ som tränar mycket så brukar det vara fördelaktigt med mellanmål inför träning och ett återhämtningsmål efter träning.

Är du är en individ som kämpar med viktnedgång så kan det ibland vara fördelaktig att istället hålla sitt intag till färre gånger per dag, för att vissa upplever ett triggat sug för mer mat när man äter fler gånger.

Det skiljer sig från individ till individ och det gäller att hitta sitt sätt, vad som funkar för var och en! Det finns inga regler som alla ska följa utan det gäller att skapa sina egna rutiner och riktlinjer. 

Huvudrätter_600x400

Lunch & Middag

För att få till en hälsosam och bra lunch eller middag så är faktiskt tallriksmodellen helt suverän att utgå ifrån.

Tallriksmodellen kan tyckas gammalmodig och uttjatad, men den funkar faktiskt utmärkt som en vägledning fortfarande. Alla delar av tallriksmodellen är viktiga och inget ska undvikas. En stor del grönsaker, en del kolhydratkällor, en del proteinkällor och för att inte glömma hälsosamt fett vid tillagning av maten.

Är man en individ som inte rör på sig så mycket och kanske även behöver gå ner i vikt så kan man med fördel låta grönsakerna ta en större del av tallriken och minska lite på det andra.

Är man en individ som rör på sig mycket och behöver mer energi så kan man med fördel öka kolhydrater och protein.

Varje individs behov är såklart individuellt, men att ha tallriksmodellen som en vägledning kan underlätta för att få ihop en bra komponerad måltid.

Beställ Gå Svårt av Stina Algulin

Stina Algulin

Leg. Dietist