Mat & träning

Hur du äter och dricker under dagen påverkar hur du orkar prestera på träningen och hur du utvecklas inom din idrott.

Kommande råd kring mat och träning gäller främst om du tävlar i någon idrott eller tränar likt en elitidrottare. Men dem funkar absolut att använda även om du är en ”vanlig motionär”, som önskar uppnå bästa effekt av din träning.

Kost o träning_omslag_1920x1080

Fördela maten jämnt under dagen och anpassa dina måltider utifrån dina träningstider. Det är lämpligt att du fördelar din mat på frukost, lunch, middag och 1-3 mellanmål/kvällsmål, beroende på när du tränar under dagen.

drickvatten_23-damir-spanic-600x600

Du bör se till att få i dig vätska regelbundet under dagen och även i samband med din träning.

Om du tränar runt 1 timme så räcker det att fylla på med vatten under träningspasset. Tränar du mer än 1 timme och/eller högintensivt kan det ibland behövas vatten + kolhydrater under passet.

Ät gärna ett huvudmål frukost, lunch eller middag 3-4 timmar före ditt träningspass. Sikta då på en komplett måltid innehållande långsamma kolhydrater, fett, protein och grönt.

frukt agg notter_600x600

Ät med fördel ett mindre mellanmål 1-1,5 timme före träningspasset, gärna bestående av snabbare kolhydrater och protein.

Kvarg och fruktsallad

Efter träningen är det viktigt att du fyller på med vätska, kolhydrater och protein så snart som möjligt efter passet. Dels för att påbörja muskeluppbyggnaden direkt och dels för att minimera risken för sjukdom. 

Ditt immunförsvar är nämligen särskilt utsatt direkt efter ett träningspass och därför är det bra att du fyller på med kolhydrater och protein direkt efter för att minska risken för att bli sjuk.

En förutsättning för att utvecklas inom sin idrott är att få i sig tillräckligt med energi, rätt mängd kolhydrater, fett, protein samt vitaminer och mineraler.

För att lyckas ännu bättre så är din tajming av mat och vätska otroligt viktigt. 

Beställ Gå Svårt av Stina Algulin

Stina Algulin

Leg. Dietist