Tips för dig som jobbar hemma!

Under den rådande pandemin är det många som arbetar helt eller delvis hemma. Många upplever att det fungerar bra, men lika många känner av att de inte mår så bra av det, att de inte har samma rutiner utan rör sig mindre, sitter mera och har svårt att hitta bra sätt att arbeta vid datorn. Det kan leda till ont i kroppen, t ex ont i rygg, nacke och skuldra, axlar, armar och händer, Här bjuder jag på några allmänna tips för att du ska må bättre.

Kontakta oss på Gå Svårt

Ha fasta rutiner och en bestämd plats för hemmakontoret. ”Gå till jobbet”, börja och sluta vid samma tider och ta de raster som är brukligt för lunch och fika.

Paus på jobbet - Proaktify

Ta pauser ofta, både kortare och lite längre, gärna en gång per halvtimma eller timma. Du behöver få igång blodcirkulationen och minska muskelspänning i framför allt skuldra, nacke och armar. Ställ dig upp och skaka loss. Rör dig och gå ett varv i bostaden eller trädgården. Du hittar färdiga rörelsepauser här i Proaktify.

Belysning vid hemarbete!

Belysningen är viktigare än vad vi oftast tror. Tänk på att arbeta i ett ljust rum. Ta en extra golv- eller bordslampa om inte taklampan räcker till. Lamporna får inte flimra. Ta pauser utomhus för att ”tanka” ljus och frisk luft.

Kan du stå upp och jobba gör gärna det, men tänk på att arbetsställningen bör vara bra även då. Har du endast möjlighet att sitta, ställ dig upp och rör dig ofta. Kanske kan du stå upp eller promenera när du pratar i telefon?

Promenad _ Proaktify

Ta en rask promenad på lunchen och tänk på att röra dig så mycket som möjligt under dagen. Kanske även på morgon och kväll.

Handsfree vid datorn

Även om det kan kännas smidigt att arbeta (till viss del) på sin smartphone är det inte att föredra eftersom belastningen på hand och fingrar blir stor, dessutom är synförhållandena sämre och huvudets böjning ofta för stor. När du pratar i telefonen använd alltid headset – att klämma fast telefonen mellan öra och axel är ”förbjudet.

Katarina Bruck - Proaktify

Katarina Bruck

Ergonom & Leg. Arbetsterapeut